Saving Private Ryan

Saving Private Ryan

Hvor mange TGK logo’er giver du?

(Her kan du selv klikke det antal logo’er som du mener at filmen fortjener, og så vil din bedømmelse indgå i det samlet gennemsnit)

1 TGK logo2 TGK logo'er3 TGK logo'er4 TGK logo'er5 TGK logo'er (3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Titel:

Saving Private Ryan

Ca. Spilletid:

2 timer 50 minutter

Land:

USA

Instruktør:

Steven Spielberg

Umiddelbare hovedroller:

Tom Hanks, Matt Damon, Tom Sizemore

Kort om / Diverse:

Efter invasionen af Normandiet går en gruppe amerikanske soldater, anført af Tom Hanks, bag fjendens linjer for at hente en enkelt soldat hjem, hvis tre brødre er blevet dræbt i krigen. Han skal hjemsendes for at undgå at han som den fjerde og sidste bror i sin familie også skulle risikere at dø. Alting forløber dog ikke som planlagt.

Denne film blev set i Top Gun Klubben:

På den uofficielle klubaften den 7. sep. 2018

Læs Folks individuelle anmeldelser herunder:
(skriver du en anmeldelse så husk at angive hvor mange TGK logo’er du tildelte)
2 Comments
 • by T-Hawk Posted 21. september 2018 15:48

  Saving Private Ryan (1998)

  *SPOILER ALERT* Ingen krig uden krudt, og krudt er der masser af i Steven Spielbergs Saving Private Ryan, en Krigsfilm med stort K. Den først ½ times skildring af landgangen i Normandiet, er nærmest legendarisk, og er næsten i sig selv nok til at hive en topkarakter op af hjelmen. Landgangen virker meget realistisk og man kan for alvor sætte sig ind i hvilket helvede de amerikanske soldaterne landede midt i. Man taler det ene øjeblik med sidemanden og 2 sekunder senere er han død, hvilket vi bl.a. ser da Medic’en Wade (Giovanni Ribisi) lige akkurat får stoppet en soldats blødning blot for at soldaten sekundet efter bliver skudt i hovedet.

  Da landgangen langt om længe er en succes, sendes Capt. Millers (Tom Hanks) hold ud på noget af en PR-mission, for at rede den sidste overlevende af Ryan-brødrene. Denne midterste del af filmen går lidt ned i kadence i forhold til starten, dog uden nogensinde at gå i stå. Det er nu vi lære gruppens medlemmer bedre at kende og se tydelige eksempler på kammeratskabet i gruppen.

  Da gruppen langt om længe når frem til Private Ryan (Matt Damon), stiger intensiteten igen. Ryan nægter at forlade sin gruppe og Capt. Millers grupper vælger i stedet at bliver hos Ryans gruppe og hjælpe med at sikre at en vigtig bro falder i Tyskernes hænder, og får derved en større sag, end ’bare’ Ryan, at kæmpe for. Det hele er ved at ende galt, da forstærkningerne i allersidste øjeblik når frem. Private Ryan vender uskadt hjem, så missionen lykkes selvom Capt. Millers gruppe falder i kamp.

  Filmen er præget af gode skuespils præstationer, og det er svært at fremhæve en frem for de andre – alle levere er god præstation! Filmen er en imponerende krigsfilm, den er grusom og blodig men på samme tid menneskelig og den blev da også præmieret med 5 Oscars.

  Jeg har givet filmen 5 af 5 TGK logoer

 • by Rebel Posted 24. september 2018 13:14

  Jeg har givet Saving private Ryan 5 logo’er ! Det skyldes et sammentræf af flere mindre elementer som sammen skaber noget egentligt ganske unikt. Først og fremmest er jeg absolut vild med startscenen hvor Normandiet bliver invaderet af de allierede styrker, både måden den er filmet på og de enkelte skuespillers præstationer gør det til en fantastisk scene der skildre en af de (blandt mange) mere dødbringende dage i krigens historie. Generelt er jeg også glad for Tom Hanks der spiller hovedrollen som den officer der leder gruppen af soldater igennem fjendeland. Tom Hanks har en evne til at kunne fungere i næsten alle roller, hvor mange andre falder ned i en særlig ‘niche’ så formår Tom Hanks at kunne spille dem alle. Der er også en god balance i filmen, hvor der både kommer fodfolk og kampvogne i rette mængder ind over filmens spor, og stadigvæk med plads til de rolige scener. To scener der skaber eftertænksomhed hos mig er først og fremmest hvor de angriber en tysk position, og én er deres mænd bliver dræbt. Omvendt dræber de hele den tyske stilling med undtagelse af en enkelt. Og der kommer det dyriske spil op i mellem mænd hvor hjernen slår fra og hævn bliver ens nærmeste ven. Der er flere der vil dræbe den overlevende tysker, og til har de adskillige argumenter, men det gentagende argument er at han sad i en stilling der dræbte deres kammerat. Under civiliseret forhold kan man godt se at de jo har dræbt flere af tyskerens personlige kammerater end han har af deres. Og ligeledes at den tyske soldat “blot” gør hvad han er blevet beordret til, ligesom dem selv. Men i kampens hede er der ikke til kærlige tanker og varm chokolade.
  En anden scene er i en ruineret bydel hvor de møder en civil familie i et ødelagt hus. Familien (faderen) vil gerne have at de allierede soldater skal tage børnene med, og løfter sin datter ud til soldaterne. Det må være en af de sværeste beslutninger i et menneskes liv, at give sit barn fra sig for barnets sikkerhed. Som far ville jeg i skrivende stund ikke selv kunne finde på det samme, men i en krigssituation ved jeg det endnu ikke. Jeg kan godt sætte mig ind i faderens tanker i hvert fald. Alt i alt, mener jeg at det er en fantastisk film der skaber både eftertænksomhed, følelser og samtidig tilfredsstiller det stenalder-gen som i Top Gun Klubben er en af de større drifter.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kontakt Top Gun Klubben